+

2018-10-29

Taxi Göteborg bidrar till säkra vägar i vinter

Den 30-31 oktober installeras puckar i taxibilarna som ska mäta väglaget i Göteborg. Samarbetet görs med NIRA Dynamics och görs för att effektivisera väghållning, varna för halka och ge mer precis information om väglaget.

För tredje året i rad ska Taxi Göteborgs bilar, tillsammans med NIRA Dynamics, samla in data om vägytan i Göteborg. Datan används initialt av Trafikverket för att utvärdera hur vinterväghållningen i landet sköts. Dessutom fungerar det som input till mjukvara som entreprenörer använder för att förbättra sin planering kring vinterväghållning och saltning.

- Vi ser självklart detta som en möjlighet till att va en del av en tryggare stadsbild. Eftersom vägarna dessutom är vår arbetsplats är det oerhört viktigt med dess underhåll. Tack vare att våra förare är ute och kör i ur och skur kan vi kontinuerligt samla in väglagsinformation i Göteborg, säger Petra Kling, Marknads- och Försäljningsansvarig på Taxi Göteborg.

Mätningen sker genom att en mjukvara installeras i taxibilarna. Information om vägfriktion, vindrutetorkarnas aktivitet samt omgivningstemperatur samlas in och delas med NIRAs molnlösning. Därifrån kombineras datan med detaljerad väderdata från NIRAs samarbetspartner Klimator och på så sätt kan prognoser på hur väglaget kommer förändras tas fram. Något som ger entreprenörer möjlighet att planera sin vinterväghållning på effektivare sätt.

På sikt kommer informationen att kunna matas tillbaka till förarna och då kan man i sitt navigationssystem uppmärksammas på hala vägar som man är på väg att passera.

- Samarbetet med Taxi Göteborg är viktigt för att vi ska förstå hur mycket bilar som krävs för att skapa täckning i ett område. Taxibilar är optimala då de rör sig i högtrafikerade områden och samlar data om vägen som kan rädda liv, säger Johan Hägg, Marknads- och försäljningschef på NIRA Dynamics.

Kontakt:
Petra Kling, Marknad- och försäljningsschef på Taxi Göteborg
Telefon: 031-65 15 18
E-post: petra.kling@taxigoteborg.se

Johan Hägg, Marknads- och försäljningschef på NIRA Dynamics
Telefon: 0700-454056
E-post: johan.hagg@niradynamics.se